Webshop starten? Dit moet je weten!

Webshop starten? Dit moet je weten!

26 juni 2020 0 Door Henry

Webshops zijn momenteel razend populair. Op het internet kun je tegenwoordig alles shoppen van kleding tot elektronica of zelfs je wekelijkse boodschappen doen. Een webwinkel starten is vrij eenvoudig en daarom ook zeer aantrekkelijk voor startende ondernemers. Door veel tijd te steken in het bouwen van een webshop en de juiste stappen te nemen kun jij het tot een succes maken. In deze blog hebben we een checklist voor je samengesteld zodat jij makkelijk aan de slag kunt. 

 

Inschrijving kvk

Iedere onderneming in Nederland moet ingeschreven staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een inschrijving kost eenmalig 50 euro. De KVK meld jou automatisch aan bij de belastingdienst. 

 

Gemeente 

Als je een webshop vanaf huis gaat starten dan is het in sommige gemeenten nodig om een vergunning aan te vragen. Ga dit daarom na bij jouw gemeente. 

 

Domeinnaam registreren

Heb je al nagedacht over een naam voor de webshop? Kijk dan of dit domein nog beschikbaar is. Heb je een origineel domein gevonden? Dan dien je deze aan te maken en een hostingpakket af te sluiten zodat je kunt beginnen met bouwen. Bij het bedenken van een bedrijfsnaam komen ook een aantal zaken kijken. Lijkt het bijvoorbeeld niet te veel op een andere bedrijfsnaam en is het makkelijk uit te spreken in zowel het Nederlands als overige talen. 

 

Auteursrechten 

Als je website live gaat dan moet je unieke en eigen content hebben. Zo ben jij alleen in het bezit van het auteursrecht. Denk bijvoorbeeld aan teksten, foto’s en video’s. 

 

Algemene voorwaarden

Zeer belangrijk zijn de algemene voorwaarden die jij hanteert op je website. Zo kun jij regels vastleggen betreft betaling, levertijd, garantie etc. Kijk ook naar welke richtlijnen worden gehanteerd in de specifieke branche waar jij in onderneemt. Dit kan namelijk nog wel eens verschillen. Je kunt de algemene voorwaarden zelf opstellen of schakel hulp in van een notaris. 

 

Duidelijke informatie op je website 

Optimaliseer de gebruiksvriendelijkheid van je webshop door de juiste informatie te geven. Zo ben je verplicht om je KVK nummer en btw nummer op je webshop te vermelden. Ook dien je contactgegevens te vermelden. 

 

AVG: persoonsgegevens

AVG betekent dat je zorg draagt voor het zorgvuldig omgaan met de gegevens van je klanten. Verdiep je daarom ook in dit onderdeel hoe jij je website dus AVG proof maakt. 

 

Versturen reclame 

Om klanten te trekken of bestaande klanten te behouden dien je marketingactiviteiten in te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een nieuwsbrief of gesponsordde posts op social media. 

 

En dan verder

Als je webshop helemaal staat en het begint een beetje te lopen dan krijg je natuurlijk nog te maken met een hele hoop andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan het houden van voorraden. In het begin zal je vast niet een hele grote voorraad hebben maar als dit wel groter wordt moet je dit handig organiseren. Zo kun je makkelijk en georganiseerd een voorraad houden met een data terminal. Dit zijn kleine computer apparaten die makkelijk te gebruiken zijn in een magazijn. Maar dat zijn zorgen voor later.