Wat gebeurt er met ons afval?

Wat gebeurt er met ons afval?

28 oktober 2019 0 Door Henry

In Nederland zijn steeds meer huishoudens en ook bedrijven hun afval aan het scheiden. Papier gaat in de blauwe kliko of wordt in kartonnen dozen opgehaald. Plastic, blikjes en drinkpakken moeten in de oranje kliko of moeten in grote plastic zakken worden gedaan die aan de palen worden gehangen en vervolgens worden opgehaald. Resten van groenten en fruit en tuinafval hoort in de groene bak en de rest gaat in de grijze bak. En dan heb je natuurlijk nog de glasbak. Best veel werk als je er zo aan denkt, maar wat gebeurt er eigenlijk met al dit afval?

Plastic en glas

Plastic en glas wordt afzonderlijk omgesmolten en kan zodoende weer opgezet worden in nieuwe producten. Echter is het daarvoor wel belangrijk dat het gesorteerde plastic niet ‘vervuild’ is. Als er namelijk een stuk hard plastic in zit, wat in tegenstelling tot zacht plastic, dat bij bepaalde temperaturen niet smelt, wordt de hele batch verpest door het stuk dat niet smelt. Ditzelfde geld voor glas. Als er glas tussen zit dat niet als verpakking gebruikt werd, maar voor bijvoorbeeld een ovenschaal, zal dit glas niet of minder goed smelten en zodoende het recycleproces vermoeilijken.

Afvalcentrales voor het restafval

Nederland heeft iets meer dan 10 afvalenergiecentrales. Hier wordt het restafval heengebracht. Bij sommige centrales wordt het restafval onderzocht en wordt plastic, metaal en drinkpakken uit het afval gehaald. Daarna wordt het afval verbrand. Bij de centrales waar het metaal er niet al uitgehaald was, wordt na de verbranding met grote magneten alsnog het metaal uit het afval gehaald. De verbranding levert energie op, namelijk in de vormen van stroom en warmte. Deze energie is ongeveer genoeg om driekwart miljoen huishoudens elektriciteit te laten gebruiken. Er blijft echter ook een gedeelte as achter na de verbranding. Deze as wordt gebruikt als vulsel voor asfaltwegen. Ook ontstaan er gassen, deze moeten eerst gefilterd worden voordat deze in de lucht mogen komen.

Vuilnisbelten

Naast de recyclebare stoffen en de verbranding van restafval, is er ook een klein (<1%) gedeelte afval waar helaas niets mee gedaan kan worden. Zij kunnen niet verbrand worden en kunnen ook niet recyclet worden. Deze categorie afval wordt ‘gestort’. Dit betekent dat het afval op een vuilnisbelt komt te liggen. Naast dat een vuilnisbelt geen mooi aanzicht is, kan een vuilnisbelt ook gevaarlijk zijn doordat bepaalde vloeistoffen of gassen weg kunnen lekken. Zodoende moeten dit soort vuilnisbelten ook met enige regelmaat gecontroleerd worden.