Social media-gekte

1 september 2019 0 Door Henry

‘Sociale media’, we worden ermee wakker en we gaan ermee naar bed. Het checken van de sociale mediakanalen kan bijna niet ontbreken tijdens onze dagelijkse bezigheden. Dit kan invloed hebben op de keuzes die een individu maakt. We zien dit duidelijk terug bij tieners en pubers. Moeten we deze kwestie serieus nemen of kan deze groei van de sociale media geen kwaad?

Gevoelig voor prestatiedruk vanuit sociale mediakanalen.

Dat tieners en pubers gevoeliger zijn voor prestatiedruk is eigenlijk niet zo gek. We leven namelijk in een samenleving waarin wordt verwacht dat je de juiste keuzes maakt. Er wordt van de jongeren verwacht dat ze hier dus ook in zullen slagen. Hierdoor wordt er onbewust en indirect de behoefte naar acceptatie van de buitenwereld gecreëerd. Sociale mediakanalen spelen een grote rol in dat proces. Veel jongeren besteden een grote hoeveelheid van hun tijd aan het surfen op het internet en het socializen op mediakanalen als Facebook, Instagram en Twitter. De gebruikers hiervan willen zich bewijzen tegenover elkaar. Ze zullen hun levensstijlen met elkaar vergelijken. Dit doen ze vaak door hun persoonlijke pagina’s te verbloemen. Zo wordt het realistisch steeds moeilijker haalbaar, waardoor de prestatiedruk groter wordt.

De macht van de Influencers.

Naast het feit dat de prestatiedruk vanuit je directe omgeving kan komen, kunnen Influencers ook daadwerkelijk invloed hebben op de keuzes die een individu maakt. Een Influencer is iemand met een groot bereik op sociale media die een groot publiek heeft die graag opkijkt naar hen. Het worden van een Influencer begint meestal bij een persoon die zijn of haar hobby, talent of passie uitvoert. Influencers vinden het leuk om hier zoveel mogelijk over te delen op hun sociale mediakanalen. Een goed voorbeeld hiervan is oud-voetballer en medeoprichter van het kledingmerk Balr, Demy de Zeeuw. Demy heeft veel volgers op zijn persoonlijke Instagram pagina, waaronder veel jongeren. Door leuke kledingstukken van het merk Balr te dragen en dit vervolgens te plaatsen op zijn Instagram pagina, kunnen zijn volgers daar inspiratie uit halen. Zo stimuleert hij indirect zijn volgers om eventueel een aankoop te doen.

Positief of negatief?

Prestatiedruk vanuit sociale mediakanalen heeft invloed op eventuele keuzes die een persoon kan maken. Mede door de digitalisering, groeit deze kwestie tot een groter probleem. Zo wordt het maken van persoonlijke keuzes steeds lastiger, aangezien er te veel rekening wordt gehouden met andere personen. Jongeren zijn hier gevoelig voor, omdat ze sneller geneigd zijn om goedkeuring te zoeken bij anderen. De een ziet dit als een probleem, terwijl een ander hier juist positief tegenover staat. Zij zijn van mening dat onzekere pubers motivatie hiervandaan kunnen halen. Maar hoe je het ook wendt of keert, we kunnen er niet omheen: Sociale media zorgt voor extra prestatiedruk.