Een kluis in huis.

Een kluis in huis.

30 oktober 2019 0 Door Henry

Een van de belangrijkste voorwerpen om in een hotelkamer zo niet in je eigen huis te hebben, zijn kluizen. Zoals je in oude films misschien nog wel kent, zijn kluizen de grote vierkanten metalen dozen met verschillende codes erop, nummer combinaties of zo’n draai hendel zoals in kluizen van grote banken. Hier bewaarde men dan goudstaven in, parelkettingen, of stapels met cash geld voor in een noodgeval. Tegenwoordig zie je kluizen veel minder in huizen, terwijl ze juist de veiligheid van je spullen garanderen. Een kluis is over het algemeen brandveilig, inbraakproof en waterproof. Zo kun je op YouTube nog filmpjes terug zien van de kluis van de Titanic die uit het water wordt gehaald, waar nog papieren en documenten in zitten, en natuurlijk…”The Heart of the Ocean”!

Kluizen zijn handig voor in huis omdat je je kostbaarheden erin opbergt en ze zo niet snel kwijt raakt, ze niet beschadigd raken of gestolen. Een dief kan wel inbreken en de tv van de muur halen, maar zal niet snel de code weten van je kluis en hier veel tijd aan kunnen besteden. Als je de films Ocean’s Thirteen, Twelve of zelfs Eleven hebt gezien weet je dat kluizen in huis net zo moeilijk te kraken kunnen zijn als een grote dikke bankkluis. In een van de films kraken deze handige boeven met behulp van allerlei plannetjes en schemes de grote kluis van een casino, en in de volgende film zijn ze in Amsterdam (!) waar ze een kleinere kluis in een woning van een rijke antiquair kraken. Deze was zo goed ingesteld, dat ze het hele huis met behulp van pompen moesten optillen uit het water. Dat zal bij u thuis niet snel gebeuren natuurlijk. Daarnaast kunt u zelf kiezen wat voor soort kluis u in huis wil, een kleine verstopte kluis in de kast, een grote kluis verstopt achter een schilderij in de muur, een datakluis, vuurwapen kluis, vloerkluis? De keuze is aan u. Niet alleen vuurwapens of geld hoeft u in de kluis te stoppen natuurlijk. Denk aan paspoort, diploma’s, kostbare foto’s, sieraden zijn natuurlijk ook vaak te vinden in kluizen. Een wilsbeschikking is ook geregeld te vinden in een kluis, de akte van een huis, en andere belangrijke documenten die absoluut niet verloren mogen gaan.

Concluderend, is een kluis handig om in huis te hebben voor allerlei voorwerpen. Zo is het óók mogelijk om inderdaad, een goudstaaf in je kluis te leggen. Mocht j toch een beetje dat ouderwetse kluisgevoel willen ervaren.