De terugkeer van strak in pak

De terugkeer van strak in pak

29 oktober 2020 0 Door Henry

In de afgelopen jaren is de bedrijfscultuur in Nederland en eigenlijk het hele westen gigantisch veranderd. Waar in het verleden we voornamelijk in ‘cubicles’ zaten en er een strenge dresscode was om in pak met stropdas naar het werk te gaan, is er tegenwoordig veel meer een casual werksfeer aangehouden. Veel bedrijven hebben hun werkvloer opengegooid en hebben zelfs entertainment onderdelen op de werkvloer, zoals een tafeltennistafel of een dartboard. Verder is ook de kledingstijl niet meer zo officieel. Veel mensen gaan kunnen tegenwoordig gewoon in een spijkerbroek en T-shirt of trui naar het werk. Met als uitzondering financiële instellingen en advocatenkantoren bijvoorbeeld. Maar alhoewel je niet meer net in pak naar het werk hoeft in vele branches, betekent dit niet dat je niet kunt genieten van een mooi pak dragen. In dit artikel bespreken we waarom we voor de terugkeer van strak in het pak zijn.

Peaky blinders & Kingsman

Er zijn films en series waarin het pak een centrale rol heeft. Zowel in de gangster series, Peaky Blinders als in de film Kingsman zien we dat een goed pak een bron van status en zelfverzekerdheid is. Daarnaast ziet het er simpelweg gewoon heel goed uit. Wanneer je deze film en/of serie kijkt dan zul je al snel zin krijgen om naar de winkel te gaan en daar een goed pak uit te zoeken.

Flair en individueel

Een pak dragen naar het werk was origineel een manier om iedereen hetzelfde uniform te geven. Het was een manier waarop er minder individualiteit op de werkvloer was en iedereen er gewoon netjes maar hetzelfde uitzag. Nu is een pak juist een goede manier om meer individualiteit te tonen. Je kunt best wat flair aan je pak toevoegen door voor patronen of alternatieve kleuren te kiezen. Daarnaast kun je een pak ook mooi afmaken met accessoires. Ook hoef je niet altijd in een driedelig pak te gaan. Je kunt bijvoorbeeld wel een overhemd aantrekken en een nette broek aandoen maar dan voor alleen gilets kiezen en niet het jasje. Denk er ook aan om altijd een pochet toe te voegen aan je pak. Zoals de regisseur Guy Ritchie aangeeft, pas met een pochet maak je je pak echt van jou. Je kunt je pak weer aandoen naar het werk maar natuurlijk ook naar andere sociale gelegenheden. Elke man hoort dus een paar goede pakken in de kledingkast te hebben hangen.