De maquette catastrofe

De maquette catastrofe

23 oktober 2019 0 Door Henry

Na vijf jaren zwoegen op de middelbare school was het eindelijk zover. Ik zou beginnen aan mijn universitaire studie aan de TU Delft. Samen met mijn vader had ik verschillende opleidingen bezocht om te kijken welke het beste bij mij zou passen. We gingen alle steden af: Leiden, Delft, Amsterdam en zelfs Eindhoven. De verschillende universiteiten hadden allen hun eigen charmes en ik vond het lastig om er eentje te kiezen. Toch, na flink wat maanden twijfelen, koos ik voor de opleiding Bouwkunde in Delft. Ondanks alle mooie gebouwen, klaslokalen en interessante studeer methodieken die ik ontdekt had stak de Delftse faculteit er met kop en schouders bovenuit. Het gebouw deed me denken aan de bekende Harry Potter boekenserie. De ouderwetse uitstraling, samen met het gerenoveerde interieur en de pakkende leerstof maakte dat ik de knoop toch kon doorhakken.

De maquette

De eerste paar maanden van mijn studie verliepen vlekkeloos. We kregen les in hand tekenen, modelleren op de computer en natuurlijk in het maken van maquettes. De lesstof was behoorlijk interessant en ik kon niet wachten om elke dag weer naar de universiteit te gaan. Op een winterse donderdag kreeg ik, samen met mijn medestudenten, een opdracht om een maquette te maken met epoxy. Het materiaal werd vaak gebruikt om waterlichamen na te bootsen. We kregen met z’n allen uitleg over hoe we zo voorzichtig mogelijk met het materiaal om konden gaan. Immers, als epoxy uithardt kan je er niks meer aan veranderen. Ieder van ons had in de weken voor de instructieles over het maken van een epoxy maquette al een gebouw ontworpen voor de omgeving. Zelf had ik een strak ontwerp gefabriceerd uit witte foam board panelen. De maquette had een modernistische uitstraling en was goed gelukt. Ik kon niet wachten om het gebouw in zijn toekomstige omgeving te plaatsen.

Catastrofe

Een paar weken na de instructie over epoxy besloot ik te beginnen aan mijn omgevingsmaquette. Ik koos ervoor om langs de bouwwinkel te gaan om de epoxy te bemachtigen. Vrolijk kwam ik de winkel uit met drie flessen epoxy onder mijn arm. Eenmaal op de faculteit aangekomen goot ik de epoxy uit de flessen en begon deze te mengen met een blauwe kleurstof zodat het op water ging lijken. Toen het mengsel klaar was wilde ik de blauwe vloeistof in mijn omgevingsmaquette gieten. Echter, toen ik de bak ervan omdraaide om de vloeistof eruit te laten lopen gebeurde er niks. Ik schudde aan de bak en de blauwe epoxy vloog als een massief blok door de maquettehal. Vol ongeloof staarde ik naar het blok dat nu tussen mijn voeten lag. Wat was hier gebeurd? Ik keek op het label van de epoxy flessen en het bleek epoxy lijm te bevatten in plaats van epoxy hars. Ondanks al die bezoekjes aan al die verschillende studies en universiteiten had ik nu toch mijn twijfels over deze studie.