Belangrijke zaken bij het opstarten van je eigen bedrijf

Belangrijke zaken bij het opstarten van je eigen bedrijf

9 oktober 2019 0 Door Henry

Veel mensen hebben wel eens gefantaseerd over het opzetten van een eigen bedrijf, in Nederland of in het buitenland. In het buitenland gelden uiteraard weer andere regels dan in Nederland. Deze gedachtes kunnen voortkomen uit verschillende redenen. Zo kun je ontevreden zijn over je huidige werksituatie door bijvoorbeeld het werken voor een baas zat te zijn. Ook kun je op zoek zijn naar meer avontuur en alles uit je leven willen halen. Ook dan kan de stap tot het opstarten van een eigen bedrijf een hele goede zijn. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je een eigen bedrijf begint. Deze tips zal ik in deze blog dan ook met jullie delen. Haal er je voordeel uit!

Geldzaken

Wanneer je stopt met het werken voor een baas en een eigen bedrijf begint, betekent dit een hoop vrijheid. Daar staat tegenover dat je ook een hoop zaken zelf zal moeten gaan regelen en dus goed met die vrijheid om moet kunnen gaan. Voorheen was je gewend om naar je werk te rijden, je salaris te ontvangen en bij ontevredenheid een nieuwe werkgever te zoeken. Als zelfstandig ondernemer (zzp’er) zul je bijvoorbeeld zelf aangifte moeten doen van de inkomsten en uitgaven. Daarnaast zal je er zelf voor moeten zorgen dat de klanten op tijd betalen en dat jij de leveranciers op tijd betaald. Je zult regelmatig te maken krijgen met dubieuze debiteuren.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving waar jouw voormalig werkgever mee te maken had, zul je bij het runnen van een eigen bedrijf ook mee moeten dealen. In het bedrijfsleven zijn bijvoorbeeld tal van vergunningen nodig om een eigen horecaonderneming te kunnen beginnen. Elke vergunning kost tijd en het komt vaak voor dat vergunningen niet vrijgegeven worden. Dit kan te maken hebben met omwonenden, regelgeving binnen de gemeente of wanneer de gemeente niet achter jouw plan staat. Lees je hier dus te allen tijden goed over in.

Faillissement

Iedereen die begint aan een eigen onderneming zou moeten weten dat dit ook een grote hoeveelheid risico’s met zicht mee brengt. Ontmoediging is absoluut niet ter sprake maar bij een faillissement waarbij je schulden achter laat, zal dit verhaald worden op je privé situatie. Belangrijk dus om te allen tijden goed bij te houden hoe het bedrijf er voor staat en hoe lang het nog dezelfde koers kan blijven varen.

Het is kortom absoluut de moeite waard om de stap te zetten een eigen bedrijf te starten. Rekening houden met verschillende situaties en je goed inlezen is aan te raden.